Minister geeft aan:BTW op zonnepanelen voor particulieren terug te vragen

De Europese belastingrechter heeft op 20 juni besloten dat particulieren welke zonnepanelen op hun huis hebben gezet en energie aan het openbare net leveren, ondernemer voor de BTW zijn. Dit betekend dat particulieren de betaalde BTW op hun zonnepanelen terug kunnen vragen. Door gebruik te maken van een kwijtscheldingsregeling hoeft in de meeste gevallen jaarlijks geen BTW meer afgedragen te worden.

Particulieren die de afgelopen periode bij de belastingdienst aanklopte voor de teruggave van de BTW, kregen van de belastingdienst een ontvangstbevestiging met de mededeling dat de aanvraag door de belastingdienst werd aangehouden totdat het ministerie van Financiën zich voldoende in de uitspraak heeft verdiept.

Op 25 september heeft de minister duidelijkheid gegeven. Hij heeft erkent dat een particulier de BTW op zijn zonnepanelen terug kan vragen.

Omdat dit voor de schatkist een forse aderlating betekend zoekt de minister naar mogelijkheden om deze schade te beperken. Nederland heeft hier niet zelfstandig de mogelijkheid voor en zoekt naar aanpassing binnen de Europese regelgeving. Hiervoor is de medewerking van de Europese Commissie noodzakelijk.

Voor particulieren betekend dit dat als ze in 2013 zonnepanelen hebben geïnvesteerd, het verstandig is om zo snel mogelijk de BTW bij de belastingdienst terug te claimen.

Om het terug vragen van BTW op zonnepanelen te “ontzorgen” hebben wij een speciale site gelanceerd. BTWopzonnepanelen.NL . Als u zich daar aanmeld, regelen wij de formaliteiten voor het terug vragen van de BTW en de ontheffing van de jaarlijkse aangifte.