Wie is Jan Bouma

fotoNa het volgen van de hogere landbouwschool in Leeuwarden ben ik   in 1987 in dienst gekomen bij accountantskantoor AVM. Binnen dit bedrijf heb ik de basiskennis van het boekhouden geleerd, door het volgen van de cursus praktijkdiploma boekhouden en de opleiding SPD I en II.  Naast mijn werk als assistent accountant heb ik vervolgens binnen drie jaar het accountancydiploma gehaald, waarna ik de leiding kreeg over een van de accountantskantoren.

 

In 1997 heb ik de overstap gemaakt naar het bankwezen. Binnen de Rabobank heb ik mij volledig toegelegd op het midden en kleinbedrijf. Hier was ik aanspreekpunt voor de ondernemers in het MKB en hield ik mij o.a. bezig met financieringsaanvragen, bedrijfsoverdracht en bedrijfsbegeleiding.

Doordat steeds meer werkwijzen binnen het bedrijf werd geformaliseerd ontstond bij mij het gevoel dat regels belangrijker waren dan mensen. Omdat dit niet bij mij past heb ik besloten om in 2010 het bedrijf Bouma Advies & Consultancy te starten.

Binnen dit bedrijf is niet de regelgeving bepalend, maar de wensen van de mensen. Het motto binnen mijn bedrijf is  “ creatief binnen de bestaande regelgeving”

Na het opstarten van mijn bedrijf heb ik de opleiding tot belastingadviseur afgerond en mij aangesloten bij het Register Belastingadviseurs. In 2014 heb ik vervolgens een opleiding tot financiele planner gevolgd.

De opgebouwde ervaring en kennis (accountancy – bankwezen – belastingadviseur – financiele planning) zijn de basis voor mIjn onderneming.

 

Binnen het fiscale vakgebied zijn er een aantal belastingwetten die niet bij iedere adviseur scherp op het netvlies staan.  Hierdoor gaat er meer geld in de “bodemloze schatkist van de overheid” dan nodig is.

Voorbeelden van creatieve producten die ik ontwikkeld heb zijn o.a. de Erfbelastingscan,  het project BTW op zonnepanelen en het terug vragen van energiebelasting.

Stuk voor stuk zijn dit producten waarbij een adviseur kan bewijzen dat hij belastingvoordeel kan halen.  De factuur die voor deze werkzaamheden wordt opgesteld is afhankelijk van de belastingbesparing. Voor deze producten is het fenomeen uurtje-factuurtje dus niet van toepassing.